Rijangst coaching

Wij helpen u uw rijangst te overwinnen

Rijangst coaching in Roosendaal

Wat is Rijangst en hoe ontstaat het?

Nerveus in de auto plaats nemen, klamme handen aan het stuur of heel de rit angstig zijn. Veel bestuurders zijn geregeld bang of gespannen tijdens hun deelname aan het verkeer. Angst voor het rijden kan ontstaan en zich verder ontwikkelen door diverse factoren. Rijangst bij ervaren chauffeurs kan samenhangen met overbelasting of burn-out, controleverlies bij paniekaanvallen en verkrampingen dan wel beginnen na een ongeval. Ook kan rijangst ontstaan na routineverlies, ouderdomsonzekerheden, faalangst, andere aandoening enzovoorts.

Ongeveer 1 miljoen van de 8 miljoen bestuurders ervaren een overmatige angst voor het (auto)rijden. Een half miljoen bestuurders hebben rijangst en vermijden het rijden deels of zelfs volledig. Een even groot deel stapt nog wel in de auto of op de motor maar zijn wel bang of angstig. Voor deze groepen wordt het rijden als zeer stressvol ervaren. Zij kiezen bewust om bepaalde trajecten niet meer te rijden, zoals op de snelweg, door tunnels, bruggen of lastige verkeerspunten met veel verkeer.

Een rijangst is een niet-functionele angst. Dit houdt in dat de angst niet reëel is en vergeleken kan worden met een uit de hand gelopen emotie wat het rijden (overmatig) belemmert. De intensiteit van de angst en de bijbehorende beperkingen zijn verschillend per persoon. De ene bestuurder kan voornamelijk schrikachtig en gespannen achter het stuur zitten, maar een andere bestuurder kan te maken hebben met paniekaanvallen en vermijdingsgedrag. Verder is dit niet alleen van toepassing op de bestuurder van de auto. Ook bijrijders kunnen deze angsten ervaren als zij de auto instappen.

Wie kan er last van rijangst hebben?

Rijangst komt bij iedereen voor, zowel bij mannen als vrouwen. Dit geldt voor automobilisten en motorrijders. Maar ook bij beroepen zoals vrachtwagenchauffeurs of zelfs bij hulpdiensten als politie, brandweer of ambulancepersoneel. Het komt op elke leeftijd voor zowel bij jonge als bij ervaren bestuurders. Rijangst kan dus bij iedereen voor komen.

Net zoals dat de intensiteit verschilt per persoon is dat ook het geval bij de oorzaak. Bij ouderen is het vaak vanwege de ouderdom dat zij met minder zelfvertrouwen aan het verkeer deelnemen. Ondanks dat zij nog graag mobiel willen blijven. Rijangst komt ook voor bij bestuurders die lange tijd zonder problemen hebben gereden. Zij kunnen vanwege verschillende oorzaken, zoals een ongeluk of stressvolle situatie rijangst hebben ontwikkeld. Zij zijn vaak goede bestuurders en ligt het niet aan hun technische vaardigheden of routines om de auto te besturen. Opnieuw rijlessen bij een ‘gewone’ rijschool heeft daardoor weinig effect omdat daar de nadruk op het besturen van het voertuig ligt. Een rijangstcoach heeft een ander doel, namelijk de angst of spanning tijdens het auto- of motorrijden af te bouwen.

Rijangst coaching voor motorrijders

Naast de automobilist komt rijangst ook veel voor bij motorrijders. Dit geldt voor het gebruik van de motor voor woon en werk verkeer, pleziertochten, maar ook voor motorrijders van een beroepsgroep zoals de politie of ambulance.

Kies voor

De Rijonderwijzer: Uw Rijangstcoach!

HEB JE VRAGEN?

Vul het contactformulier in of bel ons op tel. nummer 0683 998 724. We staan je graag te woord!

R

Unieke methode

Bij de Rijonderwijzer volg je autorijles volgens een speciale rijmethode. De praktijklessen worden met extra theorie ondersteund.

R

Gegarandeerd succes!

Door onze persoonlijke benadering, wij leveren maatwerk per leerling, hebben wij een hoog slagingspercentage.

R

Scherpe tarieven

Maak gebruik van onze speciale rijles pakketten en neem autorijles tegen scherpe tarieven! Alle pakketten zijn inclusief CBR examen.

R

Meer dan alleen rijles

Naast autorijlessen bieden wij ook motorrrijles, rijangst coaching, faalangst training, theorielessen en bieden we speciale begeleidingen voor leerlingen met AD(H)D en autisme.